O mare siguranta in tarafic se obtine cu anvelopele noi

Verificarea presiunii aerului in anvelope reprezinta o garantie pentru circulatia in siguranta pe drumurile publice. Folosirea unui manometru exact asigura o verificare corespunzatoare a presiunii aerului din anvelope. Verificarea presiunii se realizeaza atunci cand anvelopele sunt reci, cunoscandu-se ca atunci cand se circula cu autovehicolul aerul din anvelope este incalzit iar presiunea creste. Folosirea unor anvelope cu o presiune necorespunzatoare poate duce la degradarea acestora.

Verificarea presiunii trebuie realizata si la anvelopa de rezerva. Cand se realizeaza verificarea presiunii in anvelope trebuiesc luate unele masuri. Se verifica capacele la valve, iar cele lipsa se inlocuiesc. In unele cazuri cand s-a folosit azotul la obtinerea presiunii in anvelope se face verificarea la 3-4 luni, deoarece azotul asigura o presiune mai constanta, pierdere de presiune reduse, pericolul de explozie este mai redus, iar oxidarea jantelor mult mai mica.

Circulatia autovehicului in conditii de siguranta este generate si de uzura benzii de rulare. Atunci cand aceasta uzura este mai mare se impune inlocuirea anvelopei. Se poate sti cand anvelopele sunt uzate dupa indicatorii care sunt turnati in anvelope. Acesti indicatori sunt amplasati la benzile de rulare, in caneluri, sau in alte locuri ale anvelopei.

Anvelopa trebuie schimbata atunci cand uzura a ajuns la nivelul indicatoarelor. Normele tehnologice prevad ca adancimea minima a canelurilor la banda de rulare este de 1,6 mm. Performantele la anvelope scad in situatia in care adancimea benzii de rulare este sub 1,6 mm, in special pe un carosabil umed.

Se recomanda ca atunci cand la anvelopele de vara adancimea canelurilor benzii de rulare scade sub 3 mm, iar la anvelopele de iarna sub 4 mm, sa se schimbe aceste anvelope. Recomandarea are la baza constatarea ca in aceste situatii apa nu se mai evacueaza in totalitate, provocand producerea acvaplanarii. Atunci cand apare o uzura neuniforma la anvelpe inseamna ca presiunea este necorespunzatoare.

Alte cauze care pot produce aceasta uzura mai sunt defectiunile la sasiu sau la sistemul de directie. Daca la anvelope se asigura o presiune prea mare, va apare o uzura pe marginile acestora. O uzura mai mare pe centru la anvelope este produsa din cauza unei presiuni mai mica. Daca uzura este mai mare pe o latura se impune verificarea aliniamentului rotilor.

Asigurarea unei presiuni corespunzatoare in anvelope duce la o manevrabilitate a autovehicului buna, confort sporit, siguranta in circulatie. Verificarea si reglarea presiunii in anvelope trebuie realizate in centre specializate, de regula la dealerii de anvelope.

In vederea realizarii unui consum de carburanti redus producatorii de anvelope iarna s-au concentrat pe producerea de anvelope cu rezistenta la rulare mai mica, si cu o greutate specifica mica.

Processing your request, Please wait....

Leave a Reply