Frisør slagelse Frisørsalon

Frisør slagelse

En frisør vasker, klipper og farver hår. På skolen træner du forskellige klippemetoder, lærer at lave krøller og får viden om de produkter, man kan bruge.

En vigtig del af arbejdet går ud på at rådgive kunderne om, hvordan de plejer deres hår, og hvilke frisurer der passer til deres personlighed og hårtype. Det kræver, at du følger med i hårmoden og de nyeste teknikker.

Som frisør lærer du også at lægge makeup og farve øjenbryn og vipper. Frisører kan arbejde som ansatte i større eller mindre saloner, eller de kan oprette deres egen frisørsalon.

Om uddannelsen

Frisøruddannelsen giver en grundlæggende viden om at klippe, sætte og pleje hår. Du får desuden viden om de mange produkter, der er i handlen, og om den måde de virker på.

Der findes både plejende produkter og produkter, der bruges til at sætte håret med.

Uddannelsen veksler mellem skole og praktik. På skolen får du undervisning i fag om klipning, farvning, permanent, håropsætning, manicure og makeup.

Men du skal også have fag som engelsk, erhvervsøkonomi, stilhistorie og salg og service.

Du lærer bl.a. om klippeteknik i kort og langt hår, at lave forskellige slags permanent og at fastgøre løse hårdele, de såkaldte ekstensions. Du lærer også at klippe skæg, farve bryn og øjenvipper og lægge make-up.

Desuden lærer du om frisuredesign på både herrer og damer, og får viden om de nyeste teknikker og trends inden for hårmode.

Da du ofte er i kontakt med forskellige kemiske væsker og har hænderne meget i vand, kan det give problemer, hvis du har sart hud eller tendens til allergi. Men du lærer selvfølgelig om, hvordan du beskytter dig selv.

 

Flere måder at begynde på Frisørsalon slagelse

Frisøruddannelsen hører under indgangen Krop og stil der har flere beslægtede uddannelser under sig.

Du kan begynde uddannelsen på tre forskellige måder:

  • Du kan begynde med grundforløbet.
  • Du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver.
  • Du kan tage uddannelsen via ny mesterlære, hvor du det første år bliver oplært hos en mester.

Læs mere om adgangsveje i artiklen I gang med en erhvervsuddannelse

Uddannelsen, der er opdelt i et grundforløb og et hovedforløb, tager op til 4 år. Figuren viser uddannelsesforløbet, hvis du begynder på skole.

Eksempel poå uddannelsesforløbFiguren er vejledende – den enkelte skole kan selv tilrettelægge forløbet.

Du afslutter frisøruddannelsen med en svendeprøve.

UddannelsesstederHele uddannelsen udbydes på flere erhvervsskoler rundt omkring i landet. Hele eller dele af grundforløbet kan også tages på de skoler, der udbyder indgangen Krop og stil.

Kontakt eventuelt skolen, du er interesseret i at søge ind på, for at høre nærmere om uddannelsen, og om hvilke trin og specialer de udbyder.

Praktik

I praktiktiden bliver du oplært i de arbejdsfunktioner, som hører til uddannelsen.

Du skal selv finde en praktikplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med praktikstedet. Det kan være vanskeligt, da der er mange om pladserne, men du kan eventuelt få hjælp af skolen. Elever der er optaget på grundforløbet før 1. juli 2008 har ikke mulighed for skolepraktik på denne uddannelse.

Læs om de forskellige praktikmuligheder i Sådan søger du praktikplads.

På hjemmesiden www.praktikpladsen.dk kan du finde oplysninger om praktikpladssituationen på frisøruddannelsen. Du kan også se, hvilke virksomheder, der er godkendt til at ansætte elever, og hvilke der har opslået ledige praktikpladser.

uddannelsesaftalerDer blev i 2011 indgået 756 uddannelsesaftaler på uddannelsen.

Antal færdiguddannedeI 2009 fuldførte 485 uddannelsen. 80 procent af dem, der begyndte på uddannelsens hovedforløb i 2009, forventes at fuldføre den. Se forklaring på tallene.

Optagelse og adgang

For at begynde på en erhvervsuddannelses grundforløb skal du have opfyldt din undervisningspligt. Det har du, når du har afsluttet folkeskolen eller har modtaget tilsvarende undervisning.

Du får skriftligt svar om optagelsen senest 1. juni.

 

Bemærk: Der er adgangsbegrænsning til uddannelsen. Det betyder, at du skal have en aftale om en praktikplads for at være sikker på at blive optaget. Herudover har skolerne et fastlagt antal kvotepladser, som elever uden uddannelsesaftale kan søge.

Hvis du er gået ud af skolen og ønsker at søge en kvoteplads, vil det være hensigtsmæssigt at gøre det inden den 15. marts. Det giver skolerne mulighed for at vurdere din ansøgning samtidig med ansøgningerne fra de elever, der søger kvoteplads direkte fra 9. eller 10. klasse.

Du kan altid henvende dig på en erhvervsskole for at høre, hvornår de optager elever.

Kortere uddannelsestidDu har mulighed for at få godskrevet dele af undervisningen, hvis du i forvejen har taget en anden relevant uddannelse eller har haft relevant arbejde. Ordningen kaldes merit og skal aftales med skolen.

Hvis du fx allerede har gennemført uddannelsen til kosmetiker, varer uddannelsen op til 3 år inklusive grundforløb.

Økonomi

Uddannelsen er gratis. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i praktik- og skoleperioderne. Begyndelseslønnen på uddannelsen er ca. 8.000 kr. om måneden, slutlønnen ca. 12.000 kr.

Begynder du uddannelsen med skoleophold, får du ikke løn i den første skoleperiode, med mindre du har en uddannelsesaftale. Du kan søge SU, hvis du er over 18 år.

Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

Er du over 25 år kan der være andre økonomiske muligheder. Se under Over 25 år.

Over 25 år

Voksenforløb og meritHvis du har erhvervserfaring og/eller uddannelse inden for området, kan du eventuelt tage frisøruddannelsen ved at følge et særligt forløb med skoleundervisning og praktik. Skolen foretager en individuel vurdering af dine kvalifikationer og tilrettelægger dit uddannelsesforløb derefter.Det er også muligt at få godskrevet dele af undervisningen, hvis du har relevante teoretiske og/eller praktiske erfaringer. Fx hvis du har taget uddannelsen til kosmetiker. Ordningen kaldes merit og skal aftales med skolen.

ØkonomiUddannelsen er gratis. Du kan søge SU på grundforløbet og får elevløn på hovedforløbet. Hvis du er fyldt 25 år kan du evt. blive ansat som voksenlærling. I nogle tilfælde kan din arbejdsgiver få et særligt tilskud fra beskæftigelsesrådet i din region.

De enkelte beskæftigelsesregioner har lister over hvilke uddannelser, de kan give løntilskud til: Østdanmark, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland.

Grunduddannelse for voksne (GVU)GVU består kun af kurser og enkeltfag. Er du fyldt 25 år og har mindst 2 års erhvervserfaring inden for branchen, kan den være en mulighed. Uddannelsens længde afhænger af dine erfaringer.

For at blive optaget, skal du kontakte skolen og få vurderet dine kompetencer.

Læs mere om GVU.

ØkonomiUddannelsen er gratis. Du kan søge VEU-godtgørelse, hvis du opfylder betingelserne.

Kvalifikationsniveau

Uddannelsen er placeret på følgende niveau i den danske kvalifikationsramme for livslang læring:

  • Frisør: niveau 4

Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen.  Læs mere om Kvalifikationsniveauer for ungdomsuddannelser.

Fremtidsmuligheder

Rigtig mange frisører har egen salon. Det er forholdsvis nemt at etablere sig som selvstændig. Du kan også blive ansat i en frisørsalon eller ved et hospital eller plejehjem.

I 2009 var 84 procent af de nyuddannede i beskæftigelse eller i uddannelse på højere niveau. Se tallene fordelt på skoler. Se forklaring på tallene.

Bemærk! De nævnte tal for nyuddannedes beskæftigelse bygger på statistik indsamlet op til to år efter uddannelsen er afsluttet.

Mere uddannelseDer er forskellige muligheder for videreuddannelse, fx gennem Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund eller Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg. Det er i det hele taget vigtigt, at du løbende følger med i modens og fagets udvikling. Se også Videre efter erhvervsuddannelsen.

Processing your request, Please wait....

Leave a Reply